2015. február 09.

MIÉRT BUSZON?

Az utóbbi évtizedben az online térnyerése láttán a reklámszakmában is sokan kiáltották ki az offline-kultúra halálát, pedig még korai tort ülni a tetem fölött. Igaz, hogy egyre többen vannak, akik az idejük jelentős részét virtuális terekben töltik, a reklámszakemberek számára ők sem csak online eszközökkel érhetők el, hiszen a legnagyobb „geek”-ek is kimennek az utcára, eljárnak szórakozóhelyekre, vagyis továbbra is szükség van a reklám fizikai megjelenésére. Még ha idővel a print egyes típusai el is tűnnek, esélyes, hogy az outdoor reklám még sokáig fényleni fog a jövő horizontján (és nem csak a „fényreklám”). A mai postban az outdoor egyik alfajáról, a járműreklámról, azon belül pedig a buszreklámról beszélünk, mivel sok ilyet tervezünk és kivitelezünk, így belülről ismerjük a műfajt. Zötykölődjetek velünk, az ajtók záródnak!

A buszreklám, ha okosan használják, hatékony outdoor reklámeszköz. Megvan az az előnye, hogy az óriásplakáthoz hasonlóan – de annál lényegesen olcsóbban – kínál nagy méretű hirdetési felületet. Márpedig régi reklámpszichológiai közhely, hogy minél nagyobb egy felület, annál inkább vonzza a tekintetet, tehát annál több embert ér el. Ám míg az óriásplakátok nagy része éppen rögzítettsége miatt hatástalan (ugye, az autósok leginkább az utat figyelik), a buszreklám nagy területet bejárva „hordozza” a reklámüzenetet, amely eljut az „utca emberéhez”, a tömegközlekedőkhöz és az autósokhoz is. Az is fontos érv, hogy egy hatékony billboard-kampányhoz akár több száz óriásplakáthelyet kell bérelni, a buszreklám esetében egyetlen buszhirdetéssel is nagy számú fogyasztó érhető el. S ha tovább is tolni akarjuk – jöjjön egy meredek képzavar – a busz szekerét, az sem mellékes érv, hogy egy járat útvonalát és funkcióját (helyi, helyközi, távolsági) számításba véve a tervezhetőség és a targetálás is lehetséges. Vagyis a megrendelő eldöntheti, hogy pl. csak a Szombathelyen, Szombathelyen és vonzáskörzetében vagy más városokban élő fogyasztókat szeretne ajánlatával megcélozni. Na, de mérhető-e buszerklám a hatékonysága? – teszi fel a kérdést a kíméletlen marketinges. Ahogy minden offline outdoor eszköz esetében a buszreklám hatékonyságának mérése ill. az elérési mutatók megállapítása is problematikus: tudomásunk szerint itt a kérdőívező módszernél még nem találtak ki jobbat. Más kérdés, hogy a tapasztalataink szerint a statisztikai eredményekre eddig még senki sem volt kíváncsi.

Érv hátán érv, jöjjön még egy a buszreklám mellett: a felület hosszú távra bérelhető. Mindenki tudja, hogy a papíralapú outdoor hirdetések csak korlátozott ideig bírják az időjárás kíméletlen ostromát - esőben áznak, napsütésben fakulnak, szélben szakadnak. Ezzel szemben a buszokat víz és UV-álló vinyl fóliákkal dekoráljuk, így ezek a dekorációk akár 2 évig is megőrzik eredeti állapotukat.

A buszreklám kifejezetten jó hirdetési terület, amelynek hatékonyságát nagyban befolyásolja a hirdetés maga. A látványos, ötletes grafika a siker kulcsa, de ebben az esetben is érdemes betartani az aranyszabályt: egy reklám, egy üzenet. Sokan követik el azt a hibát, hogy a buszreklámot agyonzsúfolják szöveges infókkal, pedig a zsúfoltság csak árt a hatékonyságnak. Minthogy alapvetően mobil reklámeszközöről van szó, a buszok jellemzően mozgásban vannak, a sok információ a hirdetésen egyszerűen befogadhatatlan, ahogy az is lényeges szempont, hogy az óriási reklámzajban a legtöbb ember ösztönösen reklámkerülővé válik. A buszreklám ezért az imidzs-jellegű, együzenetes, vizualitásával meghökkentő reklámüzenetek közvetítésére a legalkalmasabb. Na, de innetől már egészen más utakra tévedtünk, szóval ennél a megállónál leszállunk!

Még annyit, hogy ha többet akartok tudni a buszreklámról, a felület-bérlésről, a tervezésről és a dekorációról, kérdezzetek minket vagy látogassatok el a www.nyugatbuszreklam.hu oldalra.